Om Keramik

All min keramik är handgjord, framför allt genom drejning, men jag kavlar, skulpterar & tummar också föremål. Det gör varje varje föremål unikt & de ena blir inte exakt likt det andra, utan att det kan vara skillnad i storlek, färg & form.

Naturliga Material

Mina produkter bränns till stengods, i ca 1250°, vilket gör att de både tål diskmaskin och mikro. Processen från en lerklump till en färdig produkt är lång och tidskrävande, men väldigt tillfredsställande och härlig, med många spännande moment.

Processen

Jag börjar alltid med att knåda lera, så att den blir mjuk och följsam och inte innehåller några luftbubblor. Just luftbubblor kan ställa till det längre fram i processen och kan göra att föremålet spricker under bränning och har man riktig otur, så exploderar den och har sönder andra föremål i ugnen också.

När leran är färdigknådad, är de dags att sätta fast den på mitten av drejskivan och sedan med hjälp av drejskivan skapa ett föremål.

Det färdigdrejade föremålet ska sen torka så att det blir läderhårt, alltså inte helt snustorrt utan fortfarande vara fuktig och lite formbar. När det kommit till detta stadie är det dags för efterbearbetning, som består av att släta ut ojämnheter och se till att botten på föremålet är jämt. Det sistnämnda görs ofta genom beskickning, då jag föremålet återigen hamnar på drejskivan, men denna gång upp och ner. Med hjälp av ett verktyg, en mirett svarvar jag till botten så att den blir slät och fin och ibland gör jag även en fotring.

Sen får föremålet torka ytterligare, i allt mellan 3 dagar upp till över en vecka, allt beror på föremålets storlek. Under torkprocessen krymper lera och det gör den även under själva bränningen. Totalt brukar det röra sig om 10-15% av den ursprungliga storleken

Bränningen

Första bränningen, skröjbränningen, sker när föremålet är torrt och sker i ca 1000 grader. Det tar lite mer än ett dygn innan jag kan öppna och ta ut mina föremål.

Då är det dags att glasera föremålen. Glasyr består av en blandning av olika råvaror, som har olika smältpunkter. Jag använder mig till stor del av färdiga pulverblandningar som jag blandar ut med vatten, men jag gör även egna glasyrer, då jag själv blandar ihop de olika råvarorna enligt både beprövade och helt obeprövade recept. Alla glasyrer har olika egenskaper och det gör glaseringen till en svår och nyckfull process, som också ger den där känslan av att det är ett äkta hantverk.

Undersidan och längst ner på varje föremål torkas noggrant, för glasyren får inte rinna ner på den sättplatta som de står på i ugnen, för då fastnar föremålet och måste hackas bort, för att sedan slängas. Den här andra bränningen har en topptemperatur på ca 1250 grader och tar även den dryga dygnet.

Det är alltid med stor spänning jag öppnar en ugn, för resultatet varierar, och den ena bränningen blir aldrig helt likt den andra. Det är en härlig känsla att plocka upp ett helt unikt hantverksföremål, som jag har skapat med mina egna händer. I det finns så mycket känsla och kärlek.

Copyright 2024 © All rights Reserved. Hemsida Webbdesign Interwebsite Webbyrå